Βότανα που θα βρείτε σε εμάς
Βότανο στην βοτανοθεραπεία θεωρείται κάθε φυσική ουσία, η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τσάι του βουνού
Βοτανική Ονομασία: Sideritis scardica
Λίγα λόγια
Η αναγνώριση των διαφόρων ειδών και υποειδών του φυτού είναι εργασία δύσκολη και επίμονη επειδή το φυτό έχει μεγάλη τάση να υβριδοποιείται. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με το χρώμα, το μέγεθος των φύλλων και άλλα βοτανικά χαρακτηριστικά.
Είναι αυτοφυής, πολυετής πόα ύψους έως 50 εκατοστά, με βλαστό εύρωστο και τριχωτό. Έχει φύλλα αντίθετα, χνουδωτά και λίγο οδοντωτά, με έντονες νευρώσεις, τα άνθη του είναι κίτρινα ή λευκά και συνήθως σχηματίζουν στάχυ.
Ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, σε ξηρά εδάφη με πέτρα και σε λιβάδια ασβεστολιθικών βιότοπων.
Συλλέγεται
Ιούνιο έως Αύγουστο
Το τσάι του βουνού περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, επίσης περιέχει βιταμίνη C, θεοβρωμίνη, φλαβονοειδή, διτερπένια, γλυκοζίτες, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή και μονοτερπένια.
Μαγείρεμα
χρησιμοποιείται για να αρωματίσει διάφορα πιάτα, κυρίως κρέατα.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται σαν χωνευτικό, διουρητικό, σε πεπτικές διαταραχές και σαν διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.
Εξάλλου επιταχύνει την αναπνοή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη καταπολέμηση του κρυολογήματος, της ρινικής συμφόρησης, στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, της αναιμίας, βελτιώνει τη καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.
Τρόποι παρασκευής
Ο σωστός τρόπος είναι να ρίξουμε δύο κλαδάκια σε βραστό νερό και αφήνουμε από 3 έως 5 λεπτά να αναδείξει το άρωμα και τις θεραπευτικές του ουσίες το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Για ποδόλουτρο σε 4 λίτρα βραστό νερό ρίχνουμε 2-3 κοτσάνια βότανο, το αφήνουμε να κρυώσει και κάνουμε ποδόλουτρο για 20΄.
Αντενδείξεις
Είναι από τα ελάχιστα βότανα που δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από υπερκατανάλωση.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Άγριο σκόρδο
Βοτανική Ονομασία: Allium ursinum
Λίγα λόγια
Είναι πολυετής βολβώδης πόα, με ανθοφόρο βλαστό τριγωνικό και με ύψος από 20-60 εκατοστά. Ο κεντρικός βολβός έχει μήκος έως 4 εκατοστά με πολλά βολβίδια γύρω του.
Τα φύλλα του αναπτύσσονται από το βολβό, με μήκος έως 30 εκατοστά, είναι σκουροπράσινα, επιμήκη-ωοειδή, στενεύουν και καταλήγουν σε μυτερό άκρο.
Η πυκνή ταξιανθία αποτελείται από μικρά εμαφρόδιτα λευκά άνθη, σε ακριανά ψευτο-σκιάδια. Ανθίζει: Απρίλιο έως Ιούνιο.
Συλλέγετε: Μάρτιο έως Ιούνιο
Βιότοπος
Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό στην Ελλάδα, ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θάμνους, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα, όλο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο.
Συστατικά
Τα σημαντικότερα συστατικά είναι βιταμίνη Α, C, μαγνήσιο, μαγγάνιο σίδηρο, αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα και φαινόλες.
Μαγείρεμα
Τα φύλλα του Allium ursinum είναι βρώσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαλάτα, βρασμένα ως λαχανικό, σε σούπες και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού.
Οι μίσχοι διατηρημένοι σε άλμη τρώγονται σαν σαλάτα στη Ρωσία.
Οι βολβοί και τα λουλούδια είναι επίσης εδώδιμα και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από το καλλιεργούμενο σκόρδο Allium sativum, αν και είναι ασθενέστερo σε δράση. Το άγριο σκόρδο χρησιμοποιείται όπως το σκόρδο αλλά έχει ηπιότερη δράση.
Το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.
Διευκολύνει τον πόνο στο στομάχι και τονώνει την πέψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της διάρροιας, του τυμπανισμού, σε κολικούς, δυσπεψία και απώλεια της όρεξης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο αίμα και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.
Τρόποι παρασκευής
Για χωνευτικό φάτε σκόρδο με ξύσμα από μήλο πριν πάτε για ύπνο.
Οι αντισηπτικές ιδιότητες του σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για την επίδεση των τραυμάτων.
Αντενδείξεις
Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Άγριο σπαράγγι
Βοτανική Ονομασία: Asparagus acutifolius
Λίγα λόγια
Τα βλαστάρια από το asparagus Acutifolius ή Άγριο σπαράγγι συλλέγονται από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, όταν είναι τρυφερά και αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος 10-15 εκατοστά, τρώγονται ωμά σε σαλάτα με λάδι και ξύδι, βραστά σε αλατόνερο και δεμένα με σπάγκο, το καλύτερο τους είναι σε ομελέτα.
Καρποφορία
Φεβρουάριος – Μάιος
Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:
Η εποχή που συλλέγονται τα βλαστάρια είναι από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, όταν είναι τρυφερά και αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος 10-15 εκατοστά. Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγεται και η ρίζα.
Τα βλαστάρια περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, καροτένιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, φολλικό οξύ, νιασίνη, ρητίνες, ταννίνες, στεροειδή, σαπωνίνες, γλυκοζίτες, ασπαραγίνη, αργινίνη, τυροσίνη, φλαβονοειδή.
Τα οργανοθειούχα συστατικά που περιέχει είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική οσμή στα ούρα μετά την κατανάλωση τους.
Συντήρηση
Προτιμότερο είναι τα σπαράγγια να καταναλώνονται την μέρα αγοράς τους.
Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη αφού ζεματιστούν πρώτα.
Για να βράσουν σωστά, τα δένετε σε ματσάκια, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το νερό.
Τρώγονται ωμά σε σαλάτα με λάδι και ξύδι, βραστά σε αλατόνερο και δεμένα με σπάγκο, το καλύτερο τους είναι σε ομελέτα.