Μακρολεπιότα

Η Macrolepiota procera, Μακρολεπιότα η ψηλή, είναι το πιο γνωστό εδώδιμο μανιτάρι της χωράς μας, συλλέγεται σε πολλές περιοχές γιατί είναι εύκολο στην αναγνώριση του. Είναι εξαιρετικά νόστιμο είδος, καλό είναι όμως να το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες γιατί είναι δύσπεπτο.

Φύεται

Καλοκαίρι & Φθινόπωρο

Μαγείρεμα

Στη Macrolepiota procera τρώγεται μόνο το καπέλο, το πόδι είναι σκληρό. Έχει λευκή σάρκα, μαλακή, αφράτη.

Είναι πολύ νόστιμα στα κάρβουνα ή στο γκρίλ, σε ομελέτες, σε ριζότο, συνοδεύουν άριστα φαγητά με κρέας, ψάρι και σάλτσες. Πιστεύω όμως ότι τηγανισμένα σαν σνίτσελ με βούτυρο είναι το καλύτερο.

Αποφεύγουμε το πλύσιμο γιατί απορροφούν πολύ νερό και χάνουν τη γεύση τους.

Συντήρηση

Η Μακρολεπιότα ε​ίναι πολύ ευαίσθητο μανιτάρι, συντηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες μόνο όταν είναι σε πολύ κατάσταση.

Στη κατάψυξη μπορούν να συντηρηθούν για 3 μήνες, τοποθετούμε ενδιάμεσα από τα καπέλα αλουμινόχαρτο για να μην κολλήσουν και τα βάζουμε σε μερίδες σε σακούλα τροφίμων καλά κλεισμένη. Όταν τα βγάλουμε τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αποψύξουμε.

Το πόδι το αποξηραίνουμε και το κάνουμε σκόνη την οποία τη χρησιμοποιούμε σαν μπαχαρικό σε φαγητά.

Μακρολεπιότα φρέσκια ή πούδρα

Φρέσκια 25 το κιλό

 Τελάρο 2 κιλών 40€

Πούδρα 100γρ.50€