Skip to content

Μορχέλες Φρικασέ

  • by

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΟΡΧΕΛΕΣ ΦΡΙΚΑΣΕ

  • 100 ml (½ φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μανιτάρια μορχέλες περασμένα με ένα καθαρό νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • λίγη γλυκιά πάπρικα, σε νιφάδες
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και ρίχνω τα κομμένα μανιτάρια. Τα σοτάρω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να ροδίσουν και να σωθεί γρήγορα το νερό που θα βγάλουν. Προσέχω πολύ να μην χαμηλώσω τη φωτιά, γιατί τότε το νερό δεν θα προλάβει να εξατμιστεί και τα μανιτάρια θα βράσουν αντί να τηγανιστούν. Μόλις ροδίσουν καλά, ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαρούλι και πασπαλίζω με αλάτι. Το αλάτι βοηθά τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν», να χάσουν, δηλαδή, τον όγκο τους σύντομα. Αχνίζω τα υλικά για 1 – 2 λεπτά και, όταν μαλακώσουν και «πέσουν» ρίχνω όσο από το ζωμό χρειαστεί ώστε τα υλικά απλώς να καλυφθούν. Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, μισό σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνω τον άνηθο και την πάπρικα, ρίχνω λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύω. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 2

Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σταδιακά, προσθέτω το χυμό λεμονιού, σε αργή ροή, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω κρεμώδες, αφράτο αυγολέμονο. Με την κουτάλα της σούπας ρίχνω πολύ αργά και προσεκτικά όσο καυτό ζουμί μπορώ να πάρω από την κατσαρόλα με τα μανιτάρια, χτυπώντας ασταμάτητα. Μόλις το αυγολέμονο ζεσταθεί καλά το αδειάζω στην κατσαρόλα και την ανακινώ για να απλωθεί παντού. Σερβίρω αμέσως.