Skip to content

Μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια;  Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις

 • by

 

Μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια; Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις

Είναι φυσικό να θέλετε να παρέχετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για το μωρό σας και τα μανιτάρια είναι μερικές από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν.

Η εισαγωγή ενός μωρού σε νέες γεύσεις και υφές σε νεαρή ηλικία βοηθά επίσης στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών προτύπων όταν είναι μεγαλύτερο.

Όμως, τα μανιτάρια είναι μύκητες, και παρόλο που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία για τους ενήλικες, μπορεί να αναρωτιέστε αν τα μωρά μπορούν να φάνε μανιτάρια.

Σε αυτό το άρθρο, απαντάμε σε αυτήν την ερώτηση και σε πολλές άλλες για να σας ησυχάσουμε.

Μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια;

Ναι, τα μωρά μπορούν να τρώνε μανιτάρια, και παρόλο που είναι μύκητες, οι άνθρωποι γενικά θεωρούν τα μανιτάρια λαχανικό όσον αφορά τη διατροφή. 

Όπως και άλλα υγιεινά λαχανικά, είναι καλή ιδέα να τα συμπεριλάβετε στο μενού του μωρού σας, και επιπλέον, οι αλλεργίες στα βρώσιμα μανιτάρια είναι σπάνιες, γεγονός που τα καθιστά μια ασφαλή επιλογή.

Επιπλέον, η απαλή υφή τους καθιστά τα μανιτάρια ιδανικά για όσους μυούν το μωρό τους με τα στερεά χρησιμοποιώντας την προσέγγιση απογαλακτισμού που οδηγεί το μωρό.

Ωστόσο, μην ταΐζετε το μωρό σας με άγρια ​​μανιτάρια, καθώς πολλά από αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αρρωστήσουν ή ακόμα και να είναι απειλητικά για τη ζωή του μωρού σας. 

Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε μανιτάρια που έχετε αγοράσει από την Adam’s Farm.

Πότε μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια; 

Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να τρώει μανιτάρια που αγοράζονται από την Adam’s Farm μόλις είναι έτοιμο να φάει στερεές τροφές.

Τα υγιή μωρά είναι γενικά έτοιμα να δοκιμάσουν μανιτάρια στους έξι μήνες περίπου, αλλά ποικίλλει ανάλογα με το μωρό.  

Υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξέρετε πότε το μωρό σας είναι έτοιμο. 

Το μωρό σας έχει φτάσει σε ένα στάδιο της ανάπτυξής του όπου είναι έτοιμο να δοκιμάσει μανιτάρια με ασφάλεια όταν μπορεί:

 • Να μείνει σε καθιστή θέση με ελάχιστη υποστήριξη.
 • Να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο και σταθερό ενώ τρώει.
 • Να εντοπίζει το φαγητό, να το παίρνει και να το βάζει στο στόμα του μόνο του.
 • Να καταπίνει το φαγητό αντί να το φτύνει.

 

Μπορεί το μωρό να φάει μανιτάρια στους 6 μήνες; 

Το μωρό σας μπορεί να φάει μανιτάρια στους έξι μήνες εάν έχει φτάσει σε όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα που αναφέρονται παραπάνω και είναι έτοιμο για στερεές τροφές.  

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) συνιστά να περιμένετε έως ότου το μωρό σας γίνει τουλάχιστον έξι μηνών προτού αρχίσετε να του δίνετε στερεά για να του δώσετε χρόνο να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο για στερεά τροφή.

Η έναρξη των στερεών στους έξι μήνες επιτρέπει επίσης στους γονείς να ακολουθήσουν την προσέγγιση απογαλακτισμού ακολουθώντας την ανάπτυξη του μωρού. 

Ο απογαλακτισμός στα βρέφη κερδίζει δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει την παράκαμψη των πουρέ και των πολτοποιημένων τροφών και, αντί αυτού, την παροχή τροφών στα μωρά για να τραφούν από την αρχή.

Υπάρχουν κίνδυνοι αλλεργίας, όταν ταΐζουμε τα μωρά μας, με μανιτάρια;

Υπάρχουν ελάχιστοι κίνδυνοι αλλεργίας όταν ταΐζετε τα μωρά σας με μανιτάρια, καθώς τα μανιτάρια δεν θεωρούνται κοινό αλλεργιογόνο.

Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό μωρών μπορεί να είναι αλλεργικά στα μανιτάρια και είναι πάντα καλή ιδέα να προσέχετε για σημάδια αλλεργικής αντίδρασης όταν σερβίρετε οτιδήποτε για πρώτη φορά.

Τα μανιτάρια περιέχουν χιτίνη, έναν κοινό υδατάνθρακα που βρίσκεται επίσης στα μαλακόστρακα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Το μωρό σας είναι επίσης πιο πιθανό να έχει αλλεργική αντίδραση εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, άσθματος ή εκζέματος στην οικογένειά σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εισάγετε τα μανιτάρια στο μωρό σας.

 1. Περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή του μωρού σας σε μια νέα τροφή πριν προσθέσετε άλλη τροφή. Κάνοντας αυτό θα είναι πιο εύκολο να προσδιορίσετε ποια τροφή είναι η πηγή μιας αλλεργικής αντίδρασης.
 1. Όταν εισάγετε μανιτάρια ή οποιοδήποτε άλλο νέο τρόφιμο, ξεκινήστε αρχικά με μια μικρή ποσότητα και εάν δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα σε μελλοντικά γεύματα.
 2. Υπάρχουν πολλές νόστιμες ποικιλίες μανιταριών που μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας. Εισάγετε κάθε είδος στο μωρό σας ξεχωριστά, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο μανιτάρι.

Σημάδια αλλεργιών στα μωρά

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία στα μανιτάρια εάν εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μανιταριών.

 • Δύσπνοια και συριγμός
 • Έμετος ή διάρροια
 • Εξάνθημα
 • Πρησμένα χείλη, γλώσσα ή λαιμός
 • Δυσκολία στην κατάποση

Πώς σερβίρετε μανιτάρια για μωρά; 

Σερβίρετε τα μανιτάρια για μωρά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα, κομμένα σε φέτες ή κομμένα σε κομμάτια ανάλογα με την ηλικία του μωρού.

Μερικά ωμά μανιτάρια περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται αγαριτίνη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλες δόσεις. Το μαγείρεμα καταστρέφει την αγαριτίνη στα μανιτάρια, τα μαλακώνει και τα διευκολύνει στην πέψη.

Για να είστε ασφαλείς, μαγειρεύετε πάντα τα μανιτάρια πριν τα δώσετε στο μωρό σας.

Η απαλή υφή και οι απαλές γήινες γεύσεις ενός μανιταριού τα καθιστούν πολύ ευέλικτα και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα σερβίρετε στο μωρό σας. 

Το ποια θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση του απογαλακτισμού σας, την ηλικία του μωρού σας και το επίπεδο ανάπτυξης.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σερβίρετε μανιτάρια στα μωρά:

 • Πολτοποιημένα ή πουρέ – Όταν εισάγετε για πρώτη φορά μανιτάρια σε μικρότερα μωρά, μπορείτε να τα σερβίρετε πολτοποιημένα ή πουρέ, μόνα τους ή ανακατεμένα με άλλα φαγητά που απολαμβάνει το μωρό σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε πολτοποιημένα ή πουρέ μανιτάρια σε σούπες και σάλτσες.
 • As finger food – Τα μανιτάρια είναι πολύ μαλακά όταν μαγειρεύονται, καθιστώντας τα ιδανικά ως finger food. Είναι απαλά με τα ούλα ενός μωρού και, όπως και άλλες τροφές, βοηθούν στο να τους μάθουν να μασούν. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα προσφέρουν έτσι στην αρχή αντί να τα κάνουν πουρέ ή πολτοποιημένο.
 • Με άλλα τρόφιμα – Μπορείτε να διπλώσετε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, μαγειρεμένα, ή μέσα σε άλλα μαλακά τρόφιμα, όπως πουρέ λαχανικών ή να τα χρησιμοποιήσετε όταν φτιάχνετε φαγητά όπως ομελέτες.

 

Πώς κόβετε μανιτάρια για μωρά;

Είναι σημαντικό να κόβετε και να σερβίρετε τα μανιτάρια σωστά για να διευκολύνετε το μωρό σας να τα απολαύσει και να μειώσετε τις πιθανότητες πνιγμού.

Τα μεγαλύτερα καπάκια από μανιτάρια μπορεί να είναι μασώμενα και δύσκολα τα μωρά να τα σπάσουν στο στόμα τους. Επίσης, τα μανιτάρια με μικρά κουμπιά ή τα σκληρά στρογγυλά στελέχη αποτελούν πιθανό κίνδυνο πνιγμού.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, μπορείτε να ψιλοκόψετε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια ή να κόψετε μακριές, λεπτές λωρίδες τουλάχιστον στο μέγεθος ενός ροζ δακτύλου ενηλίκου όταν ψηθούν. 

Πάντα να κόβετε τα στελέχη κατά μήκος ή να τα αφαιρείτε εντελώς, καθώς οι μικρές στρογγυλές φέτες στελέχους εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Όταν κόβετε, έχετε κατά νου ότι τα μανιτάρια συχνά συρρικνώνονται όταν τα μαγειρεύετε.

Τα μανιτάρια μπορούν  να πολτοποιηθούν, να τεμαχιστούν σε κύβους ή να τεμαχιστούν σε λωρίδες και να σερβιριστούν ως θρεπτική απόλαυση για τα μωρά.

 

Πώς να μαγειρέψετε μανιτάρια, για τον απογαλακτισμό του μωρού σας; 

Λάβετε υπόψη την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του μωρού σας όταν μαγειρεύετε μανιτάρια για τον απογαλακτισμό του μωρού. Ακολουθούν μερικές ιδέες κατάλληλες για την ηλικία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τα μεγάλα μανιτάρια portobello κομμένα σε λωρίδες και σοταρισμένα με ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά για μωρά περίπου έξι μηνών που μόλις ξεκινούν με τα στερεά. 

Ακόμα κι αν ένα μωρό δεν μπορεί ακόμα να μαζέψει μικρά ψιλοκομμένα μανιτάρια, θα μπορέσει να εντοπίσει και να μαζέψει τις μεγάλες λωρίδες πορτομπέλο τις οποίες στη συνέχεια μπορεί να πιπιλίσει ή να τσιμπήσει.

Όταν το μωρό σας είναι περίπου εννέα μηνών, δοκιμάστε να του προσφέρετε ψιλοκομμένα σοταρισμένα μανιτάρια για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τον συντονισμό χεριού-ματιού. 

Σε αυτή την ηλικία, μπορείτε επίσης να αρχίσετε να προσθέτετε μανιτάρια σε πολλά διαφορετικά πιάτα για το μωρό σας, όπως ριζότο, κεφτεδάκια, ομελέτες, σάλτσες ζυμαρικών και ομελέτες. 

Ομελέτα μανιταριών (λευκά ή καφέ)

Αυτή η συνταγή ομελέτας με μικρομεσαία μανιτάρια (λευκά ή καφέ μανιτάρια)  είναι ιδανική για τον απογαλακτισμό των μωρών σας και είναι πολύ ευέλικτη. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα είδη μανιταριών και να ενσωματώσετε επιπλέον γέμιση καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Κάνει δύο ή περισσότερες μερίδες ανάλογα με την όρεξη του μωρού σας και διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες.

Συστατικά

 • 3 αυγά
 • 2 μεσαίου μεγέθους μανιτάρια (λευκά ή καφέ) κιμά
 • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
 • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

 1. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπάμε να ενωθούν.
 1. Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για περίπου τρία λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και το σκόρδο. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ ή πιάτο.
 1. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ανακινήστε το τηγάνι για να διανεμηθεί το μείγμα στον πάτο του τηγανιού. Μαγειρέψτε τα αυγά χωρίς να ανακατεύετε για περίπου δύο λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καμπυλώνουν οι άκρες.
 1. Ρίξτε το μείγμα των μανιταριών στη μισή ομελέτα και με μια σπάτουλα διπλώστε την άλλη μισή από πάνω. Μαγειρέψτε για δύο λεπτά και στη συνέχεια ελέγξτε ότι η ομελέτα έχει ψηθεί πλήρως τρυπώντας το πιο χοντρό μέρος με ένα μαχαίρι. Είναι έτοιμο αν δεν έχει ρευστό αυγό μέσα. Σύρετε την ομελέτα σε ένα πιάτο και αφήστε την να κρυώσει. 
 2. Μόλις κρυώσει η ομελέτα, κόψτε την σε λωρίδες για μωρά ηλικίας έξι έως εννέα μηνών και σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς για μεγαλύτερα μωρά που έχουν αναπτύξει το πιάσιμο της πένσας (εκεί που συναντώνται ο αντίχειρας και ο δείκτης).

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι μανιταριών για να ταΐσετε τα μωρά σας;

Τα καλύτερα είδη μανιταριών για να ταΐσετε το μωρό σας είναι τα κοινά βρώσιμα μανιτάρια που παράγει η Adam’s Farm για τα μωρά σας.

Αρκετοί τύποι βρώσιμων μανιταριών είναι κατάλληλοι για μωρά από έξι μηνών, συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών που καταναλώνονται πιο συχνά στον κόσμο, των μανιταριών σε μέγεθος  κουμπιού(λευκά ή καφέ).

 Θα βρείτε μανιτάρια σε μέγεθος  κουμπιού(λευκά ή καφέ) που κυκλοφορούν με πολλά διαφορετικά ονόματα. Μπορεί να τα γνωρίζετε ως Λευκά μανιτάρια ή Καφέ μανιτάρια

Και, όταν ένα καφέ μανιτάρι αφήνεται να ωριμάσει πλήρως και να αποκτήσει περισσότερη γεύση, διατίθεται στο εμπόριο ως μανιτάρι portobello.

Άλλα νόστιμα, κοινώς καλλιεργούμενα μανιτάρια που μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας από τους έξι μήνες και μετά είναι τα μανιτάρια Shiitake και Πλευρώτους.

Όταν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να εισάγετε μερικά από τα ελαφρώς πιο εξωτικά βρώσιμα μανιτάρια. 

Οφέλη για την υγεία των μανιταριών για τα μωρά

 

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε νάτριο, θερμίδες και χοληστερόλη και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες Β και απαραίτητα μέταλλα όπως φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη των μωρών.

Το σελήνιο, ειδικότερα, είναι ένα σπάνιο ορυκτό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες . Βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Τα μανιτάρια είναι επίσης πηγή βιταμίνης D , η οποία βοηθά το μωρό σας να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του.

Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών που ενθαρρύνουν την υγιή πέψη και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.

 

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας απολαμβάνει πραγματικά τα μανιτάρια, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο Κιτ μανιταριών από την Adam’s Farm για να καλλιεργήσετε και να μεγαλώσετε μόνοι σας τα δικά σας μανιτάρια στο σπίτι σας.

 

Τελικές σκέψεις

Αν και τα μανιτάρια είναι μύκητες, έχουν πολλά διατροφικά οφέλη για το μωρό σας.

Είναι ιδανικά για χρήση ως μέρος μιας διαδικασίας απογαλακτισμού που καθοδηγείται από το μωρό και μπορούν να κοπούν και να προετοιμαστούν για να ταιριάζουν στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του μωρού σας.

Η ήπια γεύση και η απαλή υφή τους σημαίνει ότι ταιριάζουν καλά με πολλά άλλα τρόφιμα, καθιστώντας τα έναν ιδανικό τρόπο για να ενσωματώσετε ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή του μωρού σας.

Για μερικές υπέροχες συνταγές με μανιτάρια και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διάφορα βρώσιμα μανιτάρια, επισκεφτείτε το blog της Adam’s Farm.

Και, εάν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε μανιτάρια στο σπίτι, έτσι ώστε να έχετε μια συνεχή προσφορά υγιεινών φρέσκων μανιταριών για το μωρό σας. Το Καλλιέργειες μανιταριών στο σπίτι – Μυκήλιο που βρίσκεται μέσα στην σελίδα μας έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.