Πλευρώτους του Ερυγγίου

Πλευρώτους του Ερυγγίου

Το εξαιρετικά νόστιμο, King oyster(Πλευρώτους του ερυγγίου), καρποφορεί όλο το χρόνο κυρίως το φθινόπωρο, σε ομάδες, παρασιτικά στις ρίζες γαϊδουράγκαθου, του γένους Eryngium ή άλλων σκιαδανθών, σε λιβάδια, αγρούς και σε βοσκοτόπια. Πλέον καλλιεργείται και στην χώρα μας από την Adam’s Farm(Η Φάρμα του Αδάμ) με μεγάλη επιτυχία.

Καρποφορία

Σεπτέμβριο έως Μάιο.

Οφέλη μανιταριού

Το μανιτάρι Pleurotus eryngii έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό, ένα από αυτά είναι το αμινοξύ εργοθειονεϊνη που δρα στις ευάλωτες περιοχές του σώματος, όπως τα ματιά, τα νεφρά και το συκώτι.

Το Πλευρώτους του Ερυγγίου περιέχει στατίνες, τη λοβαστατίνη που βοηθά να καθαρίσει το αίμα από τη χοληστερίνη. Σε μια έρευνα που έγινε από τον Richard Sullivan βρέθηκε ότι μπορεί να ρυθμίσει ικανοποιητικά τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και να βοηθήσει στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Αναφέρεται ότι το μανιτάρι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, έτσι ένα φυτό που μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια είναι σίγουρα ένας αποταμιευτής ζωής, και έχει μεγαλύτερη αξία γιατί είναι ένα φυσικό φάρμακο χωρίς παρενέργειες.

Μαγείρεμα

Το Πλευρώτους του Ερυγγίου (King Oyster) έχει ωραίο άρωμα και το χρησιμοποιούν οι σεφ σε πολλά πιάτα τους. Η σάρκα του είναι παχιά, σφιχτή και έντονα αρωματική, μαγειρεμένο θυμίζει κρέας. Πρέπει να βρίσκεται στο πιάτο του κάθε χορτοφάγου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Συνταγές θα βρείτε στο blog μας.

Συντήρηση

Διατηρούνται στο χαμηλότερο σημείο του ψυγείου σας για έως 2 εβδομάδες, στην κατάψυξη, στην άλμη και στο λάδι.