Σιτάκε

Μανιτάρι Σιτάκε(shiitake) ή λεντινούλα

Είναι ένα μανιτάρι βραβευμένο για την γαστρονομική του αξία και φημισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το μανιτάρι λεντινούλα προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου μεγαλώνει πάνω σε δέντρα. Έχει την δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκόσμια μετά από το λευκό.

Τα μανιτάρια λεντινούλα ποικίλλουν στο χρώμα από ανοιχτό έως πολύ σκούρο καφέ και μπορούν να αναγνωριστούν από τον επίπεδο πίλο τους και τη χαρακτηριστική οσμή τους. Έχουν μεγάλο, σαρκώδη, καφέ πίλο με διάμετρο 4 έως 10 εκ.

Καλλιέργεια

Σεπτέμβριο έως Μάιο

Προετοιμασία

Σκουπίστε με μια βρεγμένη πετσέτα ή βουρτσίστε πολύ απαλά με ένα πινελάκι με τρίχες, μετά κόψτε σε φέτες και σωτάρετε με βούτυρο ή λάδι. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια λεντινούλα είναι πολύ δημοφιλή στην Ασία, θεωρούμε ότι είναι το πιο εκλεκτό συστατικό για ένα πιάτο ασιατικής κουζίνας. Η έντονη γεύση τους αποτελεί άριστο συμπλήρωμα για πιάτα με κρέας, ομελέτες και σούπες.

Τα κοτσανάκια τους περιέχουν πολλές ίνες και άρα προτιμήστε τα ως συστατικά σούπας αντί για σοτάρισμα.

Θέλετε να ξυπνήσετε τον ασιάτη σεφ που κρύβεται μέσα σας; Τότε εξερευνήστε την ενότητα με τις συνταγές μας.

Μαγείρεμα

Η γεύση του μανιταριού λεντινούλα είναι, όσο υπέροχα πικάντικη είναι και η μυρωδιά του. Αναπτύσσει ξυλώδη γεύση και υφή κατά το μαγείρεμά του. Γευστικά το μανιτάρι Shiitake έχει 4 έως 10 φορές πιο έντονη γεύση από εκείνη του απλού άσπρου μανιταριού. 

Συντήρηση

Στο χαμηλότερο σημείο του ψυγείου σας έως 2 εβδομάδες, τουρσί, αποξηραμένα, πούδρα και κατάψυξη.