Μπορούμε να βρούμε στα μανιτάρια σε εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα δυο αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.
Έρευνες έδειξαν, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ότι τα μανιτάρια είναι μοναδική πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, δυο πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Την τροφή που καταναλώνουμε ο οργανισμός μας την αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας, τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες.
Θεωρείται πως προκαλούν βλάβες στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες, σε χρήσιμες πρωτεΐνες ή ακόμη και στο ίδιο το DNA.
Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται σε ευρύ φάσμα ηλικιακών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ. Μετριάζονται όμως αυτές οι αρνητικές επιδράσεις από τις αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια τα μανιτάρια λόγω των αντιοξειδωτικών αυτών ουσιών αποτελούν κορυφαία διατροφική πηγή αυτών των δυο αντιοξειδωτικών ουσιών και μάλιστα ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαιτέρως πλούσιες σε αυτές.
Τα βασιλομανίταρα ή αλλιώς πορτσίνι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα στις δυο αυτές ουσίες με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα μανιτάρια.
Τα λευκά μανιτάρια παρόλο που έχουν λιγότερη αναλογία σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα πορτσίνι, έχουν και πάλι πολύ υψηλότερο ποσοστό από όλες τις υπόλοιπες τροφές.
Οι ουσίες αυτές (η εργοθειονίνη και η γλουταθειόνη) είναι πολύ ανθεκτικές στη θερμότητα και δεν επηρεάζονται κατά το μαγείρεμα των μανιταριών.