Skip to content

Από πού προέρχονται τα μανιτάρια; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις!

  • by

Τα μανιτάρια είναι μοναδικά στο ότι είναι οι μόνοι μύκητες που καταναλώνουν τακτικά οι άνθρωποι. Είναι γνωστοί για τις υπέροχες γαστρονομικές εφαρμογές τους και την ποικιλία των φαρμακευτικών χρήσεων.

Αλλά, αν και αυξάνονται σε δημοτικότητα, με περισσότερες ποικιλίες διαθέσιμες στα τοπικά καταστήματα, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα γι ‘αυτά και από πού προέρχονται.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε από πού προέρχονται τα μανιτάρια και θα βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των μανιταριών.

Από πού προέρχονται τα μανιτάρια;

Ένα μανιτάρι είναι ο καρπός, ή το καρποφόρο σώμα, ενός πολύ μεγαλύτερου μύκητα που συνήθως κρύβεται από τα μάτια υπόγεια ή σε αποσυντεθειμένο ξύλο.

Ένα πολύπλοκο δίκτυο ινών που ονομάζεται μυκήλιο αποτελεί το κρυφό μέρος του μύκητα και μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις υπόγεια.

Το μυκήλιο αναπτύσσεται απορροφώντας θρεπτικά συστατικά από νεκρές και αποσυντιθέμενες οργανικές ύλες. Παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα καθώς εκκρίνει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης που αποσυντίθεται.

Παρέχει επίσης ένα υπόγειο δίκτυο που συνδέει μύκητες και επιτρέπει στα δέντρα να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το μυκήλιο είναι ένας αξιόλογος οργανισμός, στόχος του οποίου είναι η αναπαραγωγή και η διατήρηση του είδους. Μπορεί να παραμείνει αδρανής και κρυμμένος για αρκετά χρόνια έως ότου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για αναπαραγωγή.

Στη συνέχεια παράγει ένα καρποφόρο σώμα, το οποίο ονομάζουμε μανιτάρι, για να παράγει και να διανέμει σπόρια.

Πώς μεγαλώνουν τα μανιτάρια από το πουθενά;

Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι τα μανιτάρια εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά καθώς μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα.

Αλλά, όπως ανακαλύψατε παραπάνω, αναπτύσσονται από υπόγειο μυκήλιο που μπορεί να υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό.

Στην άγρια ​​φύση, ορισμένα είδη μπορούν να αναπτυχθούν από τα primordia, που ονομάζονται επίσης καρφίτσες, μέχρι τα μανιτάρια σε πλήρη ανάπτυξη σε λιγότερο από μια ημέρα.

Αλλά, τα περισσότερα μεσαία έως μεγάλα είδη μανιταριών χρειάζονται τρεις έως τέσσερις ημέρες για να μεγαλώσουν στο ώριμο μέγεθος τους.

Τα μανιτάρια αναπτύσσονται τόσο γρήγορα γιατί αναπτύσσονται διαφορετικά από τα φυτά και τα ζώα. Τα φυτά και τα ζώα χρησιμοποιούν την κυτταρική διαίρεση για να αναπτυχθούν, η οποία είναι μια αργή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ενέργεια.

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούν επίσης μια διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Αλλά, από τη στιγμή που είναι μικρές καρφίτσες μανιταριών, έχουν όλα τα κύτταρα που χρειάζονται για το ώριμο μανιτάρι.

Στη συνέχεια πλημμυρίζουν αυτά τα κύτταρα με νερό και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τους επιτρέπει να επεκταθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα.

Από πού προέρχονται αρχικά τα μανιτάρια;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μύκητες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Και ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν μανιτάρια από την αρχαιότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι άνθρωποι θεωρούσαν τα μανιτάρια ως την τροφή των θεών και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα κρατούσαν για τους Φαραώ.

Για αιώνες οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να καλλιεργούν μανιτάρια και τα μάζευαν μόνο στην άγρια ​​φύση.

Ακόμα και σήμερα, καλλιεργούμε σχετικά λίγα είδη βρώσιμων μανιταριών σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό βρώσιμων ειδών.

Για χιλιάδες χρόνια, η Κίνα και η Ιαπωνία χρησιμοποιούσαν μανιτάρια για ιατρικούς σκοπούς. Και, τα μανιτάρια shiitake καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από την Κίνα πριν από περίπου 800 χρόνια.

Από πού προέρχονται τα μανιτάρια Portobello;

Για τους περισσότερους από εμάς, τα μανιτάρια portobello προέρχονται από το τοπικό μας παντοπωλείο. Αλλά, τα μανιτάρια portobello (Agaricus bisporus) αναπτύσσονται επίσης φυσικά στη φύση.

Μπορείτε να τα βρείτε σε λιβάδια και λιβάδια σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Επίσης γνωστό ως μανιτάρια champignon, κουμπιά, λευκά, καφέ ή κρεμίνι , το Agaricus bisporus είναι τα πιο καλλιεργούμενα μανιτάρια παγκοσμίως.

Η πρώτη καταγραφή δυτικών πολιτισμών που καλλιεργούσαν μανιτάρια ήταν στη Γαλλία περίπου το 1650. Τα πρώτα μανιτάρια που καλλιέργησαν ήταν το Agricarus bisporus.

Για 160 χρόνια, καλλιεργούσαν μανιτάρια με κουμπιά, κρεμίνι και πορτομπέλο σε ανοιχτά χωράφια χρησιμοποιώντας κομπόστ. Στη συνέχεια μετακόμισαν υπόγεια και άρχισαν να καλλιεργούν μανιτάρια σε σπηλιές, λατομεία και ανασκαμμένες σήραγγες.

Η Αγγλία επρόκειτο να καλλιεργήσει το Agricarus bisporus και το 1965 ξεκίνησε η καλλιέργεια μανιταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα τα μανιτάρια με κουμπιά και πορτομπέλο είναι μερικά από τα πιο ευρέως καταναλωμένα μανιτάρια στον κόσμο. Αποτελούν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μανιταριών.

Τι προκαλεί την ανάπτυξη μανιταριών στο σπίτι σας;

Τα μανιτάρια χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας. Έτσι, αν δείτε μανιτάρια να ξεπροβάλλουν στην αυλή σας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες επέτρεψαν στον υπόγειο μύκητα να καρποφορήσει.

Για να αναπτυχθεί ένας μύκητας και να παράγει μανιτάρια, χρειάζονται τις ακόλουθες συνθήκες:

Έμμεσο φως

Οι μύκητες δεν χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για ενέργεια και χρειάζονται μόνο έμμεσο ή σκιασμένο φως για μερικές ώρες την ημέρα για να σχηματιστούν σωστά τα καρποφόρα σώματα. Το πολύ άμεσο ηλιακό φως μπορεί να είναι επιβλαβές.

Στην άγρια ​​φύση, θα τα βρείτε να μεγαλώνουν σε σκιερές περιοχές κάτω από δέντρα. Και, αν καλλιεργείτε μανιτάρια σε εσωτερικούς χώρους , το έμμεσο φως από μια λάμπα φθορισμού ή ένα σκιερό περβάζι θα παράσχει αρκετό φως.

Υγρασία

Τα μανιτάρια χρειάζονται ένα υγρό, υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν.

Χάνουν εύκολα την υγρασία καθώς δεν έχουν δέρμα και έτσι χρειάζονται υψηλή υγρασία στο περιβάλλον γύρω τους για να μην στεγνώσουν.

Εάν οι καρφίτσες των μανιταριών στεγνώσουν, θα σταματήσουν να αναπτύσσονται.

Τα μανιτάρια χρειάζονται επίσης ένα υγρό, αλλά όχι υγρό, υπόστρωμα για να αναπτυχθούν καθώς αναπνέουν και ανταλλάσσουν αέρια με τον αέρα γύρω τους. Εάν το υπόστρωμα είναι πολύ υγρό, θα πεθάνουν.

Ψυχρότερες θερμοκρασίες

Τα μανιτάρια προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτή η προτίμηση είναι ο λόγος που θα βρείτε πολλά άγρια ​​μανιτάρια που αναπτύσσονται το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.

Η ιδανική θερμοκρασία για τους μύκητες να σχηματίσουν καρποφόρα σώματα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του μανιταριού.

Αλλά ενώ τα μανιτάρια θα αναπτυχθούν καλύτερα στην ιδανική τους κλίμακα, τα περισσότερα θα καρποφορήσουν όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 10-21C.

Κατάλληλο μέσο καλλιέργειας

Τα μανιτάρια χρειάζονται ένα καλλιεργητικό μέσο ή υπόστρωμα που το μυκήλιο μανιταριών μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί.

Μπορεί να αναπτυχθούν σε νεκρά δέντρα ή σε κοπριά ζώων, σάπια φύλλα, χώμα ή λίπασμα και να τρέφουν τη νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη στο καλλιεργητικό μέσο.

Πολλά άγρια ​​μανιτάρια αναπτύσσονται σε απορρίμματα φύλλων κάτω από δέντρα, αλλά το μέσο καλλιέργειάς τους θα μπορούσε επίσης να είναι η νεκρή οργανική ύλη που βρίσκεται ήδη κάτω από το έδαφος.

Διαφορετικά είδη μανιταριών προτιμούν συγκεκριμένους τύπους υποστρωμάτων. Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν λίπασμα, το έδαφος, ροκανίδια, κούτσουρα , πριονίδι, άχυρο και καφέ λόγους να αναπτυχθούν τα μανιτάρια.

Τα μανιτάρια μεγαλώνουν στην κοπριά;

Οι Coprophilous μύκητες ή οι μύκητες που αγαπούν την κοπριά είναι ένας τύπος μυκήτων που τους αρέσει να αναπτύσσονται σε ζωική κοπριά. Διαφορετικά είδη κοπροφίλων μυκήτων προτιμούν διαφορετικούς τύπους φυτοφάγων κοπριάς.

Και, αν αναρωτιέστε, “Τα μανιτάρια μεγαλώνουν σε αγελάδες;” Η απάντηση είναι ναι. Ορισμένα είδη μανιταριών αρέσκονται να μεγαλώνουν κοντά σε αγελάδες, αλλά δεν αναπτύσσονται μόνο σε κοπριά αγελάδων.

Όμως, η κοπριά αγελάδας ιδιαίτερα, κάνει ένα εξαιρετικό μέσο καλλιέργειας για μανιτάρια επειδή περιέχει πολύ μικρές ποσότητες οξέος στο στομάχι.

Είναι επίσης μια καλή πηγή οργανικής ύλης, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

Όλοι οι τύποι φυτοφάγων καταναλώνουν σπόρια μυκήτων με παχύ τοίχωμα ενώ βόσκουν και στη συνέχεια τα αποβάλλουν μαζί με τη φυτική ύλη.

Τα σπόρια στη συνέχεια φυτρώνουν και αναπτύσσονται στην κοπριά πριν καρποφορήσουν και απελευθερώσουν τα σπόρια τους στη γύρω περιοχή.

Σε ορισμένες χώρες, τα μανιτάρια με κουμπιά καλλιεργούνται σε υπόστρωμα που αποτελείται από άχυρο και κοπριά αγελάδας.

Άλλες χώρες χρησιμοποιούν άχυρο αναμεμειγμένο με κοπριά αλόγου ή κοτόπουλου για την καλλιέργεια μανιταριών με κουμπιά.

Μερικοί γνωστοί μύκητες κοπριάς αγελάδας είναι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια Psilocybe cubensis.

Αυτά τα μανιτάρια αναπτύσσονται οπουδήποτε βοοειδή βοσκούσαν. Και προτιμήστε να αναπτυχθείτε απευθείας σε κοπριά αγελάδων που αποσυντίθεται σε ένα χωράφι.

Πού στον κόσμο μεγαλώνουν τα μανιτάρια;

Τα μανιτάρια μεγαλώνουν φυσικά σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το κλίμα και τη βλάστηση της περιοχής, τα άγρια ​​μανιτάρια που αναπτύσσονται ποικίλλουν.

Η δειγματοληψία εξωτικών πιάτων που παρασκευάζονται με τοπικά άγρια ​​μανιτάρια είναι μια γαστρονομική απόλαυση για ταξιδιώτες που αγαπούν τα μανιτάρια. Και πολλές χώρες διαθέτουν παραδοσιακά πιάτα μανιταριών .

Τα βρώσιμα, φαρμακευτικά και άγρια ​​μανιτάρια είναι όλα μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας μανιταριών. Επί του παρόντος, η εμπορική παραγωγή βρώσιμων και φαρμακευτικών μανιταριών αυξάνεται καθώς αυτοί οι μύκητες αποκτούν δημοτικότητα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 2019, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος παραγωγός μανιταριών και τρούφας στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και την Ολλανδία

Τελικές σκέψεις

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι κατανάλωναν μανιτάρια και τα εκτιμούσαν για τη μαγειρική και φαρμακευτική τους χρήση.

Τα μανιτάρια που απολαμβάνουμε για τη νόστιμη γεύση και τα οφέλη για την υγεία είναι τα καρποφόρα σώματα ενός μεγαλύτερου μύκητα που αναπτύσσεται υπόγεια ή σε σήψη.

Οι μύκητες χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας για να μπορέσουν να σχηματίσουν μανιτάρια και να αναπαραχθούν. Αλλά, δεν είναι δύσκολο να αναδημιουργήσετε αυτές τις συνθήκες και να καλλιεργήσετε νόστιμα βρώσιμα μανιτάρια στο σπίτι.

Επισκεφτείτε το blog της σελίδα μας ADAMS FARM μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι.